Zorunlu olan enerji etütlerini yaptırmayan bina yönetimleri veya işletme yönetimlerine 34.201,00 Türk lirası ile 171.050,00 Türk lirası arasında cezalar uygulanmaktadır.
Kalite Yönetim Sistemi için hazırlanan dokümanlar, hazırlandıkları döneme ait kurum faaliyetlerinin
kapsamına uygun olarak oluşturulur. Kurum faaliyetlerindeki değişiklikler(Kanun-Mevzuat-Teşkilat
Yapısı v.b.) meydana geldiğinde bazı dokümanların güncelliğini yitirmesi mümkündür. Böyle
durumlarda ilgili dokümanlar incelenerek gerekli revizyon işlemleri yapılır.
Fabrika, bakım merkezi, dikimevi ve benzeri işyerlerindekiler hariç Türk Silahlı Kuvvetleri, genel
kolluk kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığının faaliyetleri, afet ve acil durum
birimlerinin müdahale faaliyetleri, ev hizmetleri, çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına
mal ve hizmet üretimi yapanlar ve hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sırasında,
iyileştirme kapsamında yapılan iş yurdu, eğitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerinde
çalışanlar kapsamda değildir.
Atık yönetim planlarını hazırlanması konu çevre mühendislerinin konusudur ancak ad itibariyle itibariyle TMGD’lerinde bir çok soru yönetilmektedir. TMGD’ler atık yönetim planlarını hazırlanması yer almamaktadır ancak çevre mühendislerine veri hazırlamak konusunda yardımları dokunmaktadır. Onun dışında TMGD’lerin Atık yönetim planlanı hazırlamak gibi yükümlülükleri yoktur.
ÇED Muafiyet yazısı
İSKİ Görüşü
Atık Yönetim planı
Belediye ruhsat Çevre Evrakları
Hayır gerekli değildir. Ancak ÇED kapsam dışı raporu adı verilen bir raporun Çevre İl Müdürlüğüne sunulması gerekmektedir. Bu rapor ÇED raporu yada Proje tanıtım dosyası kadar kapsamlı ve uzun süreli olmasa da uzman bir çevre mühendisi tarafından yazılması faydalı olacaktır.
Çevre izin belgeleri İl çevre Müdürlüğünden yada Çevre bakanlığından alınır. Ancak firmalar çevre izin belgesi konusunda direk talepte bulunmaz. Danışman aracılığıyla çevre bakanlığının elektronik sistemi üzerinden başvuru yapılır.
Ayrıca kapsam dışı tesisler de bulunmaktadır. Bu kapsam dışı tesislerin de atık yönetimi, hava kirliliği yönetimi ve su kirliği yönetimi adına yükümlülükleri devam etmektedir. Bütün endüstriyel tesisler(kapsam dahili yada kapsam dışı) yasal çevre uyum denetim kontrolü açısından aylık olarak yada belli aralıklarla danışmanlık firmasından profesyonel çevre yönetim hizmetini almayı tercih etmektedirler.
İşletmenizde ekipmanlar üzerinde ölçüm yapılarak enerji etüdü başlanır. Yapılan ölçümler sonrasında verimlilik için tespit edilen noktalar ile alakalı hesaplamalar yapılır ve rapor haline getirilmesi ile tamamlanır.
Kayıtların Kontrolü Prosedürü'nün ekinde yer alan Kayıtların Saklma Süresi Tablosunda kayıtların
nerede ne kadar süre ile muhafaza edileceği belirtilmniştir.
Evet. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile getirilmiş olan çalışan tanımıyla; kamu veya özel
sektör ayrımı yapılmaksızın çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm istihdam edilenler Kanun
kapsamına alınmıştır. İşverenin genel yükümlülükleri, Kanunun özellikle 4 üncü maddesinde
düzenlenmiş olup diğer maddelerde de işverenler için yükümlülükler bulunmaktadır.
Bu bağlamda, Kamu kurumlarındaki çalışanlar için de idarenin, yürürlük tarihlerini dikkate alarak, iş
sağlığı ve güvenliği hizmeti sağlama yükümlülüğü mevcuttur.
Kamu ve özel sektöre ait bütün işlere ve işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri ile işveren vekillerine,
çırak ve stajyerler de dâhil olmak üzere tüm çalışanları kapsar.
Akaryakıt istasyonları yada akaryakıt terminallerinin Çevre danışmanlık alma zorunluluğu Çevre İzin ve lisans yönetmeliğinin Ek-2 ve EK-1’in de yer alan limit değerlerin üstünde olup olmamasına göre değişir. Limit değerlerin altındaysa çevre danışmanlık hizmeti almak zorunda değildir. Ancak Tehlikeli atıklarla ilgili dökümanlarını çevre il müdürlüğüne onaylatmaları gerekmektedir. Kirlenmiş sahalar bilgi sistemine kayıt olmalıdırlar. Bunların dışında çevre kanununca diğer bildirim ve düzenlemeleri yapmak zorundadırlar.
Çevre Muafiyet belgesi alabilmek için Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğini kapsamı dışında faaliyetler yürütmeniz gerekmektedir. Kapsam içerisinde girip girmediğinizi anlamak için bir Çevre Danışmanından destek alabilirsiniz. Çevre İzin Kapsamın dışında olduğunuzu tasdik etmek için kapsam dışı yazısı almanız gerekmektedir. Çevre izin kapsam dışı yazısı alabilmek için Çevre ve Şehircilik bakanlığı kapsamlı bir rapor talep etmektedir. Bu kapsamlı raporun çevre danışmanız tarafından hazırlanması tavsiye edilmektedir.
Öncelikle Çevre kanunu gereğince “Gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler. ” Çevresel Etki Değerlendirmesinin işletmenin faaliyete başlamadan önce yapılması gerekmektedir. Aksi taktirde firmalar cezalarla karşı karşıya kalmaktadır.
Faaliyete başlandıktan soran Çevre Kanunu “Üretim, tüketim ve hizmet faaliyetleri sonucunda oluşan atıklarını alıcı ortamlara doğrudan veya dolaylı vermeleri uygun görülmeyen tesis ve işletmeler ile yerleşim birimleri atıklarını yönetmeliklerde belirlenen standart ve yöntemlere uygun olarak arıtmak ve bertaraf etmekle veya ettirmekle ve öngörülen izinleri almakla yükümlüdürler. ” denilmektedir. Bu kapsam firmalar Çevre İzin ve Lisansı almak zorundadır. Faaliyetin tanımına göre işletmeler bakanlık merkez teşkilatı veya il müdürlüğü ile bir takım süreçler yürütmek zorundadırlar. Çevre danışmanınızdan çevre bakanlığı süreçleri konusunda destek alabilirsiniz.
Çevre izin alındıktan sonra da(yada kapsam dışı olduktan sonra da) firmalar atık yönetimi, hava, su ve gürültü kirliği konusunda bir takım düzenlemelere tabidirler. Bu konuda yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerekmektedir.